Opis kierunku:
Absolwent szkoły będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego, wykonywania czynności związanych obsługiwaniem gości, rozliczania usług kelnerskich, planowania i organizowania dodatkowych usług gastronomicznych, planowania i nadzorowania pracy kelnera, rozliczania usług gastronomicznych.
Kwalifikacje:
HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych
Przedmioty zawodowe: Podstawy gastronomii; Podstawy technologii i sporządzanie potraw i napojów w części handlowousługowej zakładu gastronomicznego; Obsługiwanie gości; Podstawy miksologii; Rozliczanie usług kelnerskich; Planowanie usług gastronomicznych; Organizowanie usług gastronomicznych; Rozliczanie usług gastronomicznych; Język obcy zawodowy.
Liczba praktyk: 8 tygodni (280 godzin)
Możliwość zatrudnienia: restauracje wolnostojące i przyhotelowe, w tym dział sprzedaży i marketingu tych restauracji, bary, puby, kawiarnie, cukiernie, ośrodki wypoczynkowe, agroturystyka, promy i statki.
W przypadku wątpliwości i pytań związanych z naborem prosimy o osobisty lub telefoniczny kontakt: